Clasa a VI-a

Lectia 3 - An scoalar 2014-2015 - Semestrul I

MICROSOFT OFFICE WORD

Lectia poate fi descarcata de la adresa urmatoare:

Aplicatii practice de laborator

  • Sa se realizeze o diploma dupa modelul aratat la clasa si sa se trimita pe adresa de mail a profesorului.

  • Fisa de lucru

 

FIȘA NR. 1

1.      Deschideți aplicația Microsoft Office Word și creeați un document cu numele fisa1_numeprenume_TIC2015, pe care o salvați în folderul personal de pe discul D.
2.      Realizați următoarele formatări de pagină: orientare tip portret, dimensiune A4, marginile paginii de 2 cm (toate).
3.      Introduceți un text de maxim 150 cuvinte cu diacritice.
4.      Copiați textul introdus de cate ori este nevoie până când se obțin 3 pagini, folosind comenzile de copy-paste de la tastatură.
5.      Textul din documentul astfel obținut se formatează în felul următor: Font: Times New Roman, Font Size (dimensiune font) 12, aliniere stanga-dreapta (Justify), Spațiere 1,5, Identare specială la alegere.
6.      Creati un antet acestui document în care să introduceți: numele și prenumele, școala, disciplina predată și siglele CCD, scolii și ministerului.
7.      Introduceți în subsolul documentului: număr de pagină.
8.      Pe a 2-a pagină introduceți 3 note de subsol.
9.      Scrieți textul din pagina a 3-a numai cu caractere mari. (folosiți combinația de taste pentru schimbarea automată).
10.  Căutați și înlocuiți automat un cuvânt din document cu altul.
11.  Personalizați documentul folosind Watermark.
12.  Adăugați o bordură de pagină la alegere.
13.  Scrieți textul din a 2-a pagină pe 2 sau 3 coloane și cu orientarea paginii tip vedere (landscape).
14.  Inserați în pagina a 4-a un tabel pe care îl formatați în felul următor:






























































15.  Realizați următorul element grafic folosind: tabel, imagine, text în word art.
16.  Salvați documentul pentru o versiune mai veche de Office.
17.  Salvați documentul în format PDF.

                                                                                                  Vă doresc succes !

Lectia 2 - An scolar 2014-2015 - Semestrul I

 STRUCTURA ȘI FUNCŢIONAREA UNUI SISTEM DE CALCUL

 Calculatorul este o masina care prelucreaza informatiile automat. Pentru aceasta trebuie sa i se furnizeze datele pe care trebuie sa le prelucreze (datele de intrare) si o lista de instructiuni (programul), care sa îi indice cum sa prelucreze aceste date. Daca pentru a ajunge la un rezultat trebuie sa execute mai multe operatii, el le va efectua pe rând. Operatiile si ordinea acestora îi sunt specificate calculatorului prin intermediul programului. Calculatorul va furniza utilizatorului rezultatele obtinute în urma prelucrarii (date de iesire). În timpul prelucrarii pot sa apara si date intermediare. 
 
Pentru a putea realiza aceste operatii, calculatorul este alcatuit din doua componente:
*   Echipamentele fizice (partea materiala) - HARDWARE
*   Programele si datele (partea logica) - software
 
Hardware-ul. reprezinta echipamentele fizice din care este alcatuit un sistem de calcul, în care circuitele electronice prelucreaza automat informatiile si asigura comunicarea între utilizator si sistem.
            Von Newmann a stabilit ca hardware-ul trebuie sa asigure urmatoarele functii:
1.   functia de memorare;
2.   functia de comanda si control;
3.   functia de prelucrare;
4.   functia de intrare-iesire.
1. Functia de memorare asigura memorarea datelor si a programelor si are ca suport memoria interna si memoria externa. În memoria interna sunt stocate programele si datele care sunt în lucru la un moment dat. În memoria externa sunt stocate toate programele si datele de care poate avea nevoie, în diferite situatii, sistemul de calcul.
2. Functia de comanda si control asigura:
*   extragerea instructiunilor din memoria interna;
*   analiza instructiunilor;
*   comanda de executare a unei operatii;
*   extragerea datelor de intrare din memoria interna;
*   aranjarea datelor de iesire în memoria interna.
Functia este realizata de Unitatea de Comanda si Control.
3. Functia de prelucrare asigura efectuarea operatiilor aritmetice (adunare, scadere, înmultire si împartire) si logice (AND, IF, NOT). Functia este realizata de Unitatea Aritmetica Logica.  
4. Functia de intrare-iesire asigura introducerea datelor si a programelor în memoria interna si furnizarea rezultatelor.
Exemplu: Calculul valorii expresiei e = (a+b) · c



 Date De Intrare                   Program                Date Intermediare             Date De Iesire



Rezulta ca un calculator este format din mai multe blocuri functionale.


 
Arhitectura unui calculator defineste un set de reguli prin care subansamblele hardware sunt conectate fizic, fara sa se tina cont de amplasarea lor. Subansamblele sunt definite dupa functia asigurata:
*   unitatea de comanda si control;
*   unitatea aritmetica-logica;
*   unitatea de memorie interna;
*   unitatea de memorie externa;
*   unitatile de intrare-iesire.

1. Unitatea Centrala de Prelucrare (Central Processing Unit - CPU) sau Procesorul, este creierul calculatorului care coordoneaza  si controleaza întreaga lui activitate.
Procesorul interpreteaza programele, identifica instructiunile din program, decodifica o instructiune, recunoaste codurile operatiilor, activeaza circuitele electronice corespunzatore si executa operatii aritmetice si logice.
Astazi, UCP-ul se bazeaza pe un singur circuit integrat, numit microprocesor.
Circuitul integrat este o capsula în interiorul careia se gasesc sute de mii de circuite electronice. Acesta se mai numeste si cip (chip) si se monteaza pe placa calculatorului.
Microprocesorul este format din circuite electronice cu ajutorul carora el poate interpreta si executa instructiunile. Instructiunile reprezinta codificarea comenzilor de operatii pe care trebuie sa le execute calculatorul. Deoarece calculatorul este o masina cu doua stari,  aceste instructiuni vor fi siruri de cifre binare, iar codul folosit se numeste cod masina. Setul de instructiuni pe care microprocesorul îl întelege si îl executa se numeste limbaj masina.
Pentru executarea operatiilor, unitatea aritmetica-logica dispune de o memorie proprie, de dimensiuni reduse, organizata sub forma de registre. Atunci când procesorul executa o instructiune, din memoria interna sunt aduse în registre operatiile pe care trebuie sa le execute UAL.

Microprocesorul poate executa urmatoarele operatii:
*   cele patru operatii aritmetice de baza: adunarea, scaderea, înmultirea si împartirea;
*   operatiile logice: AND, OR, NOT si XOR, cu ajutorul carora se poate controla ordinea în care se executa operatiile, folosind:
          *   textul, adica operatia de comparare între doua operatii;
          *   saltul conditionat, adica executarea unei anumite instructiuni în functie de o conditie;
          *   repetitia, adica executarea repetata a unei secvente de instructiuni.

2. Memoria Interna este locul în care sunt aduse programele si datele pentru a fi prelucrate de procesor. Întrucât toate instructiunile si datele sunt codificate într-o reprezentare binara, memoria va depozita secvente de biti. Fiecare bit este reprezentat printr-un comutator electronic individual, cu doua stari:
*   comutator ON - cifra binara 1;
*   comutator OFF - cifra binara 0.

Capacitatea de stocare a memoriei se masoara în unitati de masura a informatiei: Ko, Mo si Go sau Kb, Mb si Gb.
Informatia (instructiunile si datele) se gaseste în memoria interna sub forma de cifre binare grupate în octeti sau în cuvinte pe care le prelucreaza procesorul. Memoria interna este împartita în locatii de memorie (octeti) identificate printr-o adresa unica.
Adresa este un cuvânt binar prelucrat de procesor, prin care acesta identifica pozitia unei locatii din memorie.

3. Unitatea de Intrare-iesire asigura comunicarea calculatorului cu mediul prin intermediul unor echipamente specializate, numite Dispozitive Periferice. Aceste dispozitive sunt:
*   dispozitivele de intrare-iesire:
*   dispozitive de intrare;
*   dispozitive de iesire;
*   dispozitive de intrare-iesire.
*   memoriile externe.

a) Dispozitivele de intrare - asigura transmiterea informatiilor si comenzilor catre calculator prin operatia
de citire (READ). Din aceasta categorie fac parte: tastatura, mouse-ul, cititorul de cartele, cititorul de banda perforata, creionul optic, stiloul electronic, scanerul, microfonul, etc. Informatiile citite pot fi: texte, imagini, muzica, comenzi vocale, valori analogice. Indiferent de tipul informatiei, principiul de functionare al unui dispozitiv de intrare este acelasi: preia informatia, o împarte în unitati conform unui algoritm propriu, codifica fiecare unitate într-o secventa de biti si transmite acesti biti procesorului.
b) Dispozitivele de iesire sunt folosite pentru a comunica utilizatorului rezultatele operatiilor executate si informatii despre stare sistemului prin informatii de scriere (WRITE). Din aceasta categorie fac parte: monitorul, imprimanta, ploterul, difuzorul.
Aceste dispozitive primesc secvente de biti de la procesor pe care le decodifica, astfel încât sa poata fi întelese de utilizator sub forma naturala.
c) Dispozitivele de intrare-iesire sunt utilizate pentru a realiza comunicarea în ambele sensuri, prin operatii de CITIRE si SCRIERE. Din aceasta categorie fac parte: interfata de, consola, placa multimedia.
Suporturile de informatie sunt obiecte folosite de calculator pentru a transmite informatii între sistem si utilizator. Acestea pot fi: hârtia, dispozitivele electromagnetice, etc.

4. Memoria Externa este un suport electromagnetic reutilizabil,  pe care informatia se pastreaza codificat sub forma binara, prin magnetizarea particulelor feromagnetice dupa doua directii de magnetizare, corespunzatoare celor doua cifre binare.
Pastrarea informatiilor în afara sesiunii de lucru se face în memoria externa. Suporturile electromagnetice folosite ca memorii externe sunt: banda magnetica, discul magnetic, caseta magnetica.
Pe baza componentelor prezentate mai înainte, rezulta ca un calculator poate avea o configuratie minima si o configuratie maxima.  
Configuratia minima este data de numarul minimum de componente necesar pentru ca sistemul sa fie operational si cuprinde, de regula: procesorul, memoria interna, o unitate de memorie externa, tastatura si display-ul.  
Configuratia maxima este data de numarul maxim de componente care pot fi conectate la procesor. Între configuratia minima si configuratia maxima, utilizatorul o poate alege pe cea care sa corespunda aplicatiilor dorite si posibilitatilor financiare.

Software-ul. sistemului de calcul este format din programele destinate sa asigure conducerea si controlul procesului de prelucrare a informatiei, precum si efectuarea unor lucrari curente.

Programul este o colectie organizata de comenzi de operatii care sunt transmise calculatorului. Aceste comenzi se numesc Instructiuni. Ele sunt codificate în modul binar si sunt tratate de unitatea de comanda si control. În instructiune nu se precizeaza operatii, ci adresele de memorie interna la care se gasesc acesti operanti. 
De exemplu, o instructiune contine urmatoarele informatii:
*   codul operatiei de executat;
*   adresa primului operand;
*   adresa celui de-al doilea operand;
*   adresa locatiei de memorie a rezultatului.

Software-ul este format din doua componente:
*   sistemul de operare;
*   programele de aplicatie.

SISTEMUL DE OPERARE cuprinde programele de baza care controleaza întreaga activitate a calculatorului. Acesta asigura legatura dintre componentele logice si fizice ale sistemului, si este furnizat împreuna cu sistemul de calcul de catre firma producatoare.
PROGRAMELE DE APLICAŢIE sunt multimi organizate de instructiuni care se atribuie calculatorului pentru a efectua operatiile specifice unei anumite aplicatii. Programele de aplicatie sunt scrise de programatori la cererea utilizatorilor si codifica, într-un limbaj de programare, algoritmul de rezolvare al problemei respective.

Sistemul de operare gestioneaza resursele calculatorului, care sunt de doua tipuri:
*   resurse fizice - componentele hardware;
*   resurse logice - componentele software.

Cele mai importante caracteristici ale unui sistem de calcul sunt:
*   capacitatea de memorare;
*   viteza de prelucrare a informatiei;
*   controlul prin programare;
*   precizia executiei.

 

****************************************************************



Lectia 1 - An scolar 2014-2015 - Semestrul I

Norme de protectie a muncii in laboratorul de informatica

* Accesul elevilor în laborator se face numai în prezenţa profesorului sau cu acordul acestuia.
*   Calculatoarele şi echipamentele periferice din laborator nu se vor muta şi nu vor fi lovite sau expuse unor condiţii necorespunzătoare de lucru.
* Este interzisă demontarea aparatelor, detaşarea carcaselor, efectuarea reglajelor sau accesul la componentele interne ale calculatoarelor (activitate rezervată administratorului de reţea).
* Este interzisă utilizarea, de către elevi, a unităţilor floppy, a CD-ROM-urilor şi a discurilor amovibile, fără acordul explicit al profesorului, justificat de necesităţi didactice obiective.
*  Este interzisă modificarea fişierelor de configurare şi a celor al căror rol nu este foarte bine cunoscut.
*  Este interzisă utilizarea altor programe în afara celor impuse de conţinutul disciplinei de studiu sau indicate de profesor.
*  Este interzisă navigarea pe Internet, în timpul orelor de curs, precum şi descărcarea de programe şi fişiere (jocuri, poze ş.a.), fără acordul explicit al profesorului.
*   Nu este admisă intervenţia la tablouri electrice, prize, ştechere, mufe etc.
*    Se va respecta, cu stricteţe, distribuţia pe posturi de lucru efectuată de profesor.
*  Fiecare elev răspunde de postul de lucru la care îşi desfăşoară activitatea (mobilier şi sistem de calcul).
*  Elevii sunt obligaţi să verifice, la începutul lucrului, integritatea mobilierului şi a sistemului de calcul de care răspund şi să semnaleze profesorului neregulile (modificările) depistate, semnând pentru aceasta în fişa postului.
*  La sfârşitul unei sesiuni de lucru, elevul este obligat să predea postul la care a lucrat profesorului sau administratorului de reţea, completând în mod corespunzător fişa postului.
*  Orice deteriorare a mobilierului sau a sistemului de calcul de la un post de lucru este imputată financiar titularului postului respectiv (conform distribuţiei pe posturi făcută de profesor).

*    În timpul orelor, suporturile de informaţie necesare procesului instructiv-educativ vor fi manevrate doar de către profesor (sau cu acordul acestuia).

1.      Aparatele şi montajele vor fi folosite numai la tensiunea pentru care au fost construite .
2.      Nu se vor efectua montaje sau se vor repara aparate aflate sub tensiune.
3.      Nu se lucrează cu conductori neizolaţi şi de asemenea nu se lucrează cu mâini ude .
4.      Masa de lucru trebuie să fie uscată şi acoperită cu un material izolator .
5.  Alimentarea de la reţea se va face printr-un tablou cu siguranţe fuzibile calibrate sau întrerupătoare automate .
6.      Părţile metalice ale aparatului sub tensiune vor fi legate la pământ .
7.      Uneltele de lucru vor avea mânere izolate, rezistente la tensiunile folosite .
8.      Cablurile calculatoarelor vor fi izolate .

****************************************************************





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu